Akuzat ndaj shqiptarëve për lidhjet me krimin, Rama: Britania të ndalë diskriminimin për të justifikuar dështimin e politikave, shumica janë të rregullt

Lajme

Kryeministri Edi Rama e quan çmenduri vënien në shënjestër të emigrantëve shqiptarë që shkojnë në Britaninë e Madhe, si shkak të rritje së krimit atje. Duke ju përgjigjur indirekt mediave dhe politikanëve ai kërkon që të ndalet diskriminimi i shqiptarëve.

“Vënia në shënjestër e shqiptarëve (siç bënë disa me turp kur luftuan për Brexit) si shkaku i krimit të Britanisë dhe problemeve kufitare e bën retorikën e lehtë, por injoron faktet e vështira. Të përsërisësh të njëjtat gjëra dhe të presësh rezultate të ndryshme është çmenduri (pyet Ajnshtajnin!)”, -shkruan Edi Rama.

Më tej, kryeministri nxjerr disa shifra dhe thotë se shumica e shqiptarëve që janë në Britaninë e Madhe janë të rregullt dhe paguajnë taksa si vetë britanikët. Sipas tij, nëse vendi do të luftojë emigracionin e paligjshëm, duhet të forcojë ligjet siç bëri Gjermania.

“70% e 140,000 shqiptarëve që janë shpërngulur në MB jetonin në Itali dhe Greqi. 1200 prej tyre janë njerëz të biznesit. Shqiptarët në Britaninë e Madhe punojnë shumë dhe paguajnë taksa. Britania e Madhe duhet të luftojë bandat e krimit të të gjitha kombësive dhe të ndalojë diskriminimin e shqiptarëve për të justifikuar dështimet e politikave.

Shqipëria është një vend i NATO-s dhe po negocion anëtarësimin e saj në BE. Është gjithashtu një vend i sigurt origjine. Kur Gjermania pati një problem të ngjashëm, ajo shtrëngoi sistemet e veta. Britania e Madhe mund dhe duhet të bëjë të njëjtën gjë, duke mos u përgjigjur me një retorikë krimi që përfundon duke dënuar të pafajshmit.

Shqipëria nuk është një vend i pasur dhe ka qenë për një kohë shumë të gjatë viktimë e perandorive, ne kurrë nuk kemi pasur tonat. Ne kemi për detyrë të luftojmë krimin në shtëpi dhe po e bëjmë këtë me vendosmëri, pasi bashkëpunojmë ngushtë edhe me të tjerët. Gati për të punuar më afër me Mbretërinë e Bashkuar, por faktet janë vendimtare. Kështu është edhe respekti i ndërsjellë”, përmbyll kryeministri shqiptar, Edi Rama.